28. september 2015

H. K. H. Prinsgemalen bliver protektor for Europæisk Region for Gastronomi i 2017

Når Aarhus og Region Midtjylland i morgen officielt får tildelt titlen som Europæisk Region for Gastronomi 2017 på en EU-konference i Milano i Italien, sker det med både kongelig opbakning og støtte fra Michelin-kokken Wassim Hallal.

Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen har sagt ja til at blive protektor for gastronomi-året, der er en europæisk anerkendelse af det stærke fokus på fødevareinnovation og god mad i Region Midtjylland og i Danmark generelt.

”Jeg er glad for at være protektor for et initiativ, der vil fremme nordisk gastronomi i en international sammenhæng, sikre øget opmærksomhed på lokale producenter og stimulere interessen for mad blandt nye generationer,” udtaler Prinsgemalen.

Wassim Hallal, kok og ejer af Frederikshøj Kro i Aarhus, har endvidere takket ja til at varetage rollen som ambassadør for Europæisk Region for Gastronomi i 2017.

”Vores regionale gastronomi er kendetegnet ved, at man så vidt muligt bruger lokale råvarer. Vi har fantastiske hummere og krabber i bugten, spændende urter i skoven og sublime grøntsager på lokale gårde. Det er enestående, at vi har så mange muligheder for at hente friske råvarer af super kvalitet i regionens egen køkkenhave,” siger Wassim Hallal, der håber at trække endnu flere madentusiaster fra hele verden til Midtjylland.

Udnævnelsen til Europæisk Region for Gastronomi 2017 er sket på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad” fra en bred vifte af samarbejdspartnere: Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.

”I Danmark er maden en del af en stærk tradition, og i programmet for Europæisk Kulturhovedstad bliver gastronomi et stort tema. Fødevarer spiller en væsentlig rolle, når det handler om at forbinde byen med landsbyen og vores land med resten af verden. Vi ser frem til det perspektivrige samarbejde om Europæisk Region for Gastronomi,” siger Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Den ærefulde titel tildeles i morgen 29. september af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme i forbindelse med en EU-konference om fødevareturisme på verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, Italien, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien. De første regioner, der er blevet udpeget til Europæisk Region for Gastronomi er Catalonien i Spanien og Minho i Portugal, som bærer titlen i 2016.

29. september 2015

Titlen som Europæisk Region for Gastronomi overrakt til Aarhus og Midtjylland

Den ærefulde titel som Europæisk Region for Gastronomi 2017 blev i dag officielt overrakt til Aarhus og Region Midtjylland. Det skete ved en ceremoni i forbindelse med en EU-konference om fødevareturisme på verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, Italien.

”Der er stor grund til at sige til lykke til Aarhus og regionen med denne anerkendelse. Danmark har en stærk tradition for kvalitetsfødevarer og gastronomi og i programmet for Europæisk Kulturhovedstad bliver gastronomi et stort tema,” siger Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, der modtog titlen sammen med direktør Pelle Øby Andersen, Food Organisation of Denmark, og afdelingschef Erik Sejersen, Region Midtjylland.

Udnævnelsen til Europæisk Region for Gastronomi 2017 er sket på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad” fra en bred vifte af samarbejdspartnere: Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.

Derudover har Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen sagt ja til at blive protektor for gastronomi-året, og Michelin-kokken Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj vil være ambassadør for de mange initiativer på gastronomi-området i 2017.

Titlen som Europæisk Region for Gastronomi 2017 tildeles af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien.

22. juni 2016

Over 100 madevents er klar når Aarhus bliver Europæisk Gastronomiregion

 Sammen med Region Midtjylland er Aarhus blevet udpeget som Europæisk Gastronomiregion i 2017. Interessen blandt byens mange madaktører er enorm, og allerede nu er der over 100 events i støbeskeen.

Aarhus oplever lige nu en historisk gastronomisk opblomstring med tre michelinrestauranter, en hær af passionerede fødevareproducenter i oplandet og en underskov af madglade iværksættere, der konstant udvikler byens madscene.

Interessen for at blive en del af programmet, når Aarhus bliver Europæisk Gastronomiregion 2017, er derfor stor. Blandt andet hos De Rullende Strandkokke, der, i samarbejde med Naturhistorisk Museum og Smag på Aarhus, vil arrangere spiselige naturoplevelser i vandkanten.  

“Det er fantastisk, at der kommer endnu større fokus på maden i vores region. Det giver os mulighed for at tage folk med ud i naturen og vise dem, hvor stort et spisekammer vores allesammens natur egentlig er,” siger Lars Brøndum, biolog og forskningsassistent ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Se det foreløbige program: www.danishfoodregion.eu

Den store interesse blandt de aarhusianske madaktører kommer efter at byen har høstet stor gastronomisk hæder de seneste år. Først med tildelingen af michelinstjerner til tre af byens restauranter og senere med stor ros for byens gastronomiske niveau i artikler publiceret i blandt andet New York Times og Lonely Planet. Noget som en af Aarhus’ gastronomiske konger har lagt mærke til.

“Gastronomien i Aarhus udvikler sig enormt i disse år. Jeg oplever flere og flere nye restauranter, der har modet til at tage deres mad op på et helt nyt kulinarisk niveau. Og for mig er det mega interessant. Det viser, at fremtiden ser lys ud for Aarhus på madfronten, og det vil givetvis tiltrække endnu flere madskribenter, foodies og andre gastronomiske sjæle fra hele verden,” siger Wassim Hallal, ejer af Restaurant Frederikshøj og ambassadør for Aarhus og Region Midtjylland som Europæisk Gastronomiregion 2017.

Det er Food Organisation of Denmark, som, i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, planlægger programmet for Aarhus som Europæisk Gastronomiregion 2017. Direktør hos Food Organisation of Denmark, Pelle Øby-Andersen, ser store perspektiver i det nu offentliggjorte program. Samtidig vurderer han, at titlen kan åbne mange døre for madiværksættere i Aarhus og Region Midtjylland.

“Det åbner nogle vigtige døre for alle, der arbejder med mad i Region Midtjylland. Ikke kun til Europa, men til hele verden. Derudover vil titlen forhåbentlig få madbranchen i Region Midtjylland til at stå endnu tættere sammen om at udvikle maden i regionen,” siger Pelle Øby-Andersen.

 

Prins Henrik vil fejre gastronomien

Med titlen som Europæisk Gastronomiregion i hus venter der aarhusianerne et 2017 spækket med gastronomiske events i byen og rundt i hele Region Midtjylland. Her vil du kunne være med til den største fællesmiddag nogensinde afholdt i Danmark, østerssafarier og eller smage nogle af Danmarks bedste kokkes bud på den perfekte hotdog. Alt sammen for at fejre regionens ekstraordinære fødevarer.

En af dem, der vil deltage i fejringen, er HKH Prins Henrik. Han er protektor for Region Midtjyllands titel som Europæisk Gastronomiregion 2017.

“Jeg håber, at prisen vil være med til at øge folks bevidsthed og kendskab til lokalområdets producenter af fødevarer. Derudover håber jeg, at de kulinariske traditioner bliver fejret i stor stil og at de yngre generationer, derved bliver stimuleret til at blive mere interesserede i mad,” siger HKH Prins Henrik.