Pressemeddelelse, 15. november 2019

Europæisk Gastronomiregion støtter nyskabende fødevareprojekt i Grenaa

Europæisk Gastronomiregion støtter igen tre nyskabende projekter og et af dem finder sted på i Grenaa. Som del af et testforløb kan Helgenæs Naturefterskoles elever se frem til at lære langt mere om havets spise: tang.

I denne uge modtog tre initiativtagere af nyskabende projekter i region Midtjylland beskeden om, at deres projekter modtager støtte fra Europæisk Gastronomiregions Mikropulje. De tre projekter støttes samlet med 50.000 kr. Interessen for puljen har været stor, men valget faldt på tre projekter, der inden for udbuddets rammer har udmærket sig og har stort potentiale inden for henholdsvis bæredygtighed, formidling i børnehøjde og alternative fødevarer.

Et af de tre ansøgninger, der vakte stor begejstring og som modtager støtte, er virksomheden Nordisk Tangs projekt Tang på efterskoleskemaet – bæredygtig gastronomi i vandkanten. Tanken bag projektet er at hjælpe Helgenæs Naturefterskole i gang med at lære at høste og tilberede tang. Skolen har en stærk tradition for at inddrage den omkringliggende natur i deres arbejde og hverdag, og nu skal tangen med Nordisk Tangs hjælp og støtte fra Europæisk Gastronomiregion også inddrages. 

”Nu kan vi endelig tage lærere og elever med helt ud i vandet, og vise hvordan man ikke alene plukker, men også tilbereder tangen, direkte på strandbredden. Støtten givers os mulighed for at udbrede et skoletjenestekoncept, hvor vi rådgiver og vejleder de lokale skoler i, hvordan de kan tage deres elever med til stranden på en sikker, bæredygtighed og ikke mindst velsmagende måde” fortæller Lilli Gruwier, havbiolog ved Nordisk Tang.

Mikropuljen har til formål at støtte nyskabende oplevelser, samarbejder og koncepter for udvikling af lokalsamfund i regionen inden for gastronomi og kultur. De støttede projekter er valgt på baggrund af deres potentiale til at bidrage til en bæredygtig udvikling i regionens by-og landområder herunder dyrke stærke identiteter, understøtte ”det gode liv” og fremme stolthed i lokalområder. Puljen er skabt ud fra et ønske om at støtte ildsjæle, nye samarbejder og mindre lokale projekter, hvor der er kort fra ide til handling.

”I region Midtjylland er der en høj koncentration af ildsjæle, iværksættere, kreativitet og lyst til at skabe. Mikropuljen er en håndsrækning til de iværksættere, der formår at skabe store oplevelser for små penge” fortæller Pelle Øby Andersen, der er direktør for Food Organisation of Denmark (FOOD), der fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion.

Som i de forgangne år præsenterer Europæisk Gastronomiregion igen et eventprogram spækket med madoplevelser i alverdens afskygninger. Projekterne, der har modtaget støtte fra Mikropuljen, tages automatisk i betragtning til at komme med i programmet. Se eventprogrammet her: https://www.danishfoodregion.dk/program/

FAKTA OM EUROPÆISK GASTRONOMIREGION

Region Midtjylland blev udnævnt til Europæisk Gastronomiregion i 2017 under temaet Rethinking Good Food. Titlen blev tildelt som en anerkendelse af regionens madkultur. Titlen er en blivende titel.

Food Organisation of Denmark fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion i samarbejde med Business Region Aarhus, Business Region MidtVest og Institut of Meals. Europæisk Gastronomiregion er støttet af Region Midtjylland.

Europæisk Gastronomiregion uddeler midler to gange årligt, og der kan bevilges op til 20.000 kr. per projekt. Næste ansøgningsfrist er 29. april 2020. De indkomne ansøgninger behandles af et beslutningsudvalg bestående af repræsentanter fra Business Region MidtVest, Business Region Aarhus, FOOD og Institute of Meals.

Hvis mere information om projekterne ønskes, kan projekthaverne kontaktes på:

Nordisk Tang: Lilli Gruwier, lilli@nordisktang.dk, tlf: 33 60 13 15

Naturkraft: Maria Kjærsgaard, mk@naturkraft.dk, tlf: 30 26 32 09

Fra korn til konfekt: Marianne Hansen, mariannestuerhojskole.dk, tlf: 22 82 86 17

PRESSEBILLEDER

Se vedhæftede

Yderligere pressefotos fra Europæisk Gastronomiregion: https://www.dropbox.com/sh/nzcvicwsmeurohg/AAAZJwDSdWguNfCqNSMvn4loa?dl=0

For yderligere information om Europæisk Gastronomiregion og Mikropuljen, kontakt:

Zenia Strunck Mikkelsen, Europæisk Gastronomiregion

Tlf.: +45 28 71 08 54

Mail: zenia@thefoodproject.dk

Pressemeddelelse, 15. november 2019

Europæisk Gastronomiregion støtter nyskabende madprojekter i Struer og Ringkøbing

Europæisk Gastronomiregion støtter igen tre nyskabende projekter og to af dem finder sted i Vestjylland. I Struer kan 500-600 børn se frem til at komme på konfekt-workshop, og i Ringkøbing sættes der på legende vis fokus på det CO2-aftryk vores madvalg sætter.

I denne uge modtog tre initiativtagere af nyskabende projekter i region Midtjylland beskeden om, at deres projekter modtager støtte fra Europæisk Gastronomiregions Mikropulje. De tre projekter støttes samlet med 50.000 kr. Interessen for puljen har været stor, men valget faldt på tre projekter, der inden for udbuddets rammer har udmærket sig og har stort potentiale inden for henholdsvis bæredygtighed, formidling i børnehøjde og alternative fødevarer.

 

Struer Fri Fag- og Højskoles projekt Fra korn til konfekt

I Struer støtter mikropuljen i denne omgang Struer Fri Fag- og Højskoles projekt Fra korn til konfekt, der tager børn med på havrens rejse fra jord til bord. 500-600 børn får lov at røre, prøve, smage imens de lærer om havren. ”Støtten til ’Fra korn til konfekt’ fra Europæiske Gastronomiregions Mikropulje betyder, at vi kan invitere børn og familier ind til en lærerig aktivitet om vores lokale fødevarer. Med opbakningen kan, ’Fra korn til konfekt’ danne et madfælleskab med de lokale, hvor sanserne sættes i spil og familierne får en forøget forståelse for bæredygtighed, fødevareproduktionen, kvalitet og de lokale råvarer ” fortæller Marianne Hansen fra Struer Fri Fag- og Højskole fortæller

Naturkraft i Ringkøbing

Naturkraft i Ringkøbing modtager støtte til at visualisere den CO2-udledning, der er forbundet med maden, der serveres i Naturkraft.  Naturkraft er en oplevelsesarena under opførsel i Ringkøbing, der har til formål at synliggøre naturens kræfter og menneskets samspil med naturen for derved at danne grobund for en mere bæredygtig levevis, lokalt og globalt. ”Med støtten kan vi for alvor sætte gang i udviklingen af vores ide om at synliggøre, hvilken rolle maden spiller i CO2-udledningen. Vi håber, at det kan inspirere og sætte tanker i gang hos gæsterne,” fortæller Maria Kjærgaard, bæredygtighedsudvikler ved Naturkraft.

Mikropuljen har til formål at støtte nyskabende oplevelser, samarbejder og koncepter for udvikling af lokalsamfund i regionen inden for gastronomi og kultur. De støttede projekter er valgt på baggrund af deres potentiale til at bidrage til en bæredygtig udvikling i regionens by-og landområder herunder dyrke stærke identiteter, understøtte ”det gode liv” og fremme stolthed i lokalområder. Puljen er skabt ud fra et ønske om at støtte ildsjæle, nye samarbejder og mindre lokale projekter, hvor der er kort fra ide til handling.

”I region Midtjylland er der en høj koncentration af ildsjæle, iværksættere, kreativitet og lyst til at skabe. Mikropuljen er en håndsrækning til de iværksættere, der formår at skabe store oplevelser for små penge” fortæller Pelle Øby Andersen, der er direktør for Food Organisation of Denmark (FOOD), der fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion.

Som i de forgangne år præsenterer Europæisk Gastronomiregion igen et eventprogram spækket med madoplevelser i alverdens afskygninger. Projekterne, der har modtaget støtte fra Mikropuljen, tages automatisk i betragtning til at komme med i programmet. Se eventprogrammet her: https://www.danishfoodregion.dk/program/

FAKTA OM EUROPÆISK GASTRONOMIREGION

Region Midtjylland blev udnævnt til Europæisk Gastronomiregion i 2017 under temaet Rethinking Good Food. Titlen blev tildelt som en anerkendelse af regionens madkultur. Titlen er en blivende titel.

Food Organisation of Denmark fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion i samarbejde med Business Region Aarhus, Business Region MidtVest og Institut of Meals. Europæisk Gastronomiregion er støttet af Region Midtjylland.

Europæisk Gastronomiregion uddeler midler to gange årligt, og der kan bevilges op til 20.000 kr. per projekt. Næste ansøgningsfrist er 29. april 2020. De indkomne ansøgninger behandles af et beslutningsudvalg bestående af repræsentanter fra Business Region MidtVest, Business Region Aarhus, FOOD og Institute of Meals.

Hvis mere information om projekterne ønskes, kan projekthaverne kontaktes på:

Naturkraft: Maria Kjærsgaard, mk@naturkraft.dk, tlf: 30 26 32 09

Fra korn til konfekt: Marianne Hansen, marianne@stuerhojskole.dk, tlf: 22 82 86 17

Nordisk Tang: Lilli Gruwier, lilli@nordisktang.dk, tlf: 33 60 13 1

PRESSEBILLEDER

Se vedhæftede

Yderligere pressefotos fra Europæisk Gastronomiregion: https://www.dropbox.com/sh/nzcvicwsmeurohg/AAAZJwDSdWguNfCqNSMvn4loa?dl=0

For yderligere information om Europæisk Gastronomiregion og Mikropuljen, kontakt:

Zenia Strunck Mikkelsen, Europæisk Gastronomiregion

Tlf.: +45 28 71 08 54

Mail: zenia@thefoodproject.dk

11. oktober 2019

Tag på madeventyr i efterårsferien

Ved du ikke, hvad du skal lave i efterårsferien? Og er du vild med mad? Så er her en række events, som du kan tage til i efterårsferien. Alt sammen med maden i fokus.

I efterårsferien kan man i hele Region Midtjylland få sig en madoplevelse udover det sædvanlige. I forbindelse med Region Midtjyllands titel som Europæisk Gastronomiregion, har der igennem hele året været arrangementer med fødevarer i fokus. Det gælder også nu i efterårsferien, hvor det er muligt at deltage i en lang række af arrangementer. Blandt andet kan du opleve Hvide Sande Food Festival, der har temaet ”Smag Vesterhavet”, og du kan smage heksebryg, når Naturhistorisk Museum i Aarhus holder Halloween. Du kan også tage til Æblefestival i Rødding, eller opleve DinnerDays, hvor en række restauranter over hele landet tilbyder mad til favorable priser.

Madevents resten af året

Dette er bare noget af det, du kan opleve i Midtjylland i efterårsferien. Det er dog ikke kun i efterårsferien, at du kan finde madoplevelser i Midtjylland. Vi har samlet et program for hvilke madoplevelser, der er i regionen resten af året. Du kan se det spændende program her: https://www.danishfoodregion.dk/program/ Husk at der i 2020 kommer et nyt program med madeventyr, hvor du igen kan få sat smagsløgene på prøve.

Tag ud på egen hånd

Er du mere til at tage ud på egen hånd, er efterårsferien også et oplagt tidspunkt til at stikke snuden i skovbunden. Tag børnene, daten eller vennerne med på svampejagt i nåleskoven og fyld kurven op med Karl Johan, rørhatte, kantareller og skovens andre umami-bomber. Er du endnu ikke den store svampe-kender, er der en god ide at alliere sig med en, der kan skelne spisesvampene fra de giftige svampe. Inden nattefrosten sætter ind, kan du også spæde op med lidt grønt i samme ombæring: løgkarse, skovmærke, skovsyre, og måske der stadig hænger lidt brombær hist og her.

For uddybende spørgsmål til ovenstående, tag kontakt til:

Zenia Strunck Mikkelsen, projektleder for Food Organisation of Denmark - Aarhus: 28 71 08 54 // Mail: zenia@thefoodproject.dk

Eller pressechef Simon Urup: 60218766 // Mail: su@thefoodproject.dk

Pressebilleder findes her: https://www.danishfoodregion.dk/presse/logo-og-billeder/

10. maj 2019

Europæisk Gastronomiregion støtter tre nyskabende fødevareprojekter

Under titlen Living Good Food sætter Europæisk Gastronomiregion i år ekstra fokus på bæredygtighed og det gode liv i lokalsamfundet. I den forbindelse har tre nyskabende projekter i region Midtjylland, der på hver sin måde arbejder med natur, gastronomi, måltidet eller råvarer, fået støtte fra Gastronomiregionens Mikropulje.  

Torsdag d. 9. maj modtog tre initiativtagere af nyskabende projekter i region Midtjylland beskeden om, at deres projekter modtager støtte fra Europæisk Gastronomiregions Mikropulje. De tre projekter støttes samlet med 50.000 kr. Mikropuljen har til formål at støtte nyskabende oplevelser, samarbejder og koncepter for udvikling af lokalsamfund i regionen inden for gastronomi og kultur. De støttede projekter er valgt på baggrund af deres potentiale til at bidrage til en bæredygtig udvikling i regionens by-og landområder herunder dyrke stærke identiteter, understøtte ”det gode liv” og fremme stolthed i lokalområder. Puljen er skabt ud fra et ønske om at støtte ildsjæle, nye samarbejder og mindre lokale projekter, hvor der er kort fra ide til handling.

”I region Midtjylland er der en høj koncentration af ildsjæle, iværksættere, kreativitet og lyst til at skabe. Mikropuljen er en håndsrækning til de iværksættere, der formår at skabe store oplevelser for små penge. Tanken med Mikropuljen er netop ikke finansiering eller drift af store projekter og organisationer, men at skabe mulighed for gode initiativer og oplevelser i by og land; der hvor det reelt gør en forskel” fortæller Pelle Øby Andersen, der er direktør for Food Organisation of Denmark (FOOD), der fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion.

Interessen for den nye pulje har været stor, men valget faldt på tre projekter, der inden for udbuddets rammer har udmærket sig og har stort potentiale inden for henholdsvis bæredygtighed, mødet mellem kunst og gastronomi samt udvikling af lokalsamfundet.

I Idom-Råsted støtter mikropuljen den selvejende institution PLEXUS’ projekt MÆMA, der består af tre events i løbet 2019, som skal gøre området kendt for smagsoplevelser.  Repræsentant for PLEXUS, Helle Torsbjerg Niewald fortæller: ”Tilskuddet fra Europæiske Gastronomiregions Mikropulje skal gå til at finansiere nogle af de kulturelle aktiviteter og så får vi mulighed for at takke de mange frivillige, der hjælper ved arrangementerne, ved at holde en lille fest for dem”.

Der ydes derudover støtte til, at USE Studio kan facilitere en tværæstetisk workshop mellem scenekunstnere, kaospiloter, arkitekter, musikere og gastronomer. En workshop der skal ende ud i tre måltidsrum under finalen på årets gastronomiske signaturbegivenhed, Måltidets Biennale 19. Værkerne kan opleves i Kunsthal Aarhus’ have lørdag d. 15. juni 2019.

Det tredje støttede projekt er LOOP: Food Lab, der er et gastronomisk laboratorium og eksperimenterede videns-og udviklingsfællesskab. Food Labs ambition er at fostre industrielle symbioser og såkaldte ressource-loops i samarbejde med dygtige kokke, gastrofysikere og madiværksættere."Med opbakning til LOOP : Food Lab fra Europæisk Gastronomiregions Mikropulje kan vores udviklingsteam igangsætte første initiativ, der ønsker at kortlægge regionens økologiske fødevareproducenters restprodukter med en ambition om at genanvende og upcycle disse " fortæller projektleder Jonatan Marcussen.

Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs og medlem af Business Region Aarhus’ politiske styregruppe udtaler: Når vi taler mad, er det helt naturligt, at vi også taler om bæredygtighed. Derfor understøtter Mikropuljen initiativer, der kan få madglæde, samvær og nyskabende bæredygtige oplevelser omkring mad til at leve i lokalsamfundet. Det er første gang, vi uddeler Mikropuljen. Jeg håber, at de projekter, der modtager støtte fra Mikropuljen, vil inspirere andre med gode idéer til at skabe liv i deres lokalområde med fødevarer og kultur, til at søge Mikropuljen i næste ansøgningsrunde".

Der uddeles midler to gange årligt, og der kan bevilges op til 20.000 kr. per projekt. Næste ansøgningsfrist er 29. oktober 2019. De indkomne ansøgninger behandles af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Business Region MidtVest, Business Region Aarhus, FOOD og Institute of Meals.

Som i de forgangne år præsenterer Europæisk Gastronomiregion igen et eventprogram spækket med madoplevelser i alverdens afskygninger. Projekterne, der har modtaget støtte fra Mikropuljen, tages automatisk i betragtning til at komme med i programmet. Se eventprogrammet her: https://www.danishfoodregion.dk/program/

 

FAKTA OM EUROPÆISK GASTRONOMIREGION

Region Midtjylland blev udnævnt til Europæisk Gastronomiregion i 2017 under temaet Rethinking Good Food. Titlen blev tildelt som en anerkendelse af regionens madkultur. Titlen er en blivende titel.

Food Organisation of Denmark fungerer som sekretariat for Europæisk Gastronomiregion i samarbejde med Business Region Aarhus, Business Region MidtVest og Institut of Meals. Europæisk Gastronomiregion er støttet af Region Midtjylland.

Program for Europæisk Gastronomiregion i 2019: https://www.danishfoodregion.dk/program/

 

TIL INTERNT BRUG

Hvis mere information om projekterne ønskes, kan projekthaverne kontaktes på:

MÆMA: Helle Torsbjerg Niewald, kontakt@maema.dk, tlf: 61 71 02 67

Måltidets_Biennale_19_workshop: Ari Marteinsson, ari@usestudio.dk, tlf: 21 17 93 10

LOOP: Food Lab: Jonatan Marcussen, jonatan_marcussen@hotmail.com, tlf: 27 41 20 56

 

PRESSEBILLEDER

Vedhæftet i mail

Yderligere pressefotos på Europæisk Gastronomiregion: https://www.dropbox.com/sh/nzcvicwsmeurohg/AAAZJwDSdWguNfCqNSMvn4loa?dl=0

 

For yderligere information om Europæisk Gastronomiregion og Mikropuljen, kontakt:

Zenia Strunck Mikkelsen, Europæisk Gastronomiregion

Tlf.: +45 28 71 08 54

Mail: zenia@thefoodproject.dk

8. februar 2019 

Stor Michelin-event opstår på Aarhus Rådhus

Michelinguidens stjernestøv drysser ud over Aarhus den 18. februar. Ikke kun i Musikhuset, hvor den officielle uddeling finder sted, men også på Aarhus Rådhus, hvor Food Organisation of Denmark (FOOD) arrangerer en Michelinevent for producenter, leverandører og andre tilknyttet restaurationsbranchen for at sætte spot på den gastronomiske udvikling i Aarhus og Østjylland.

Aarhus Rådhus lægger lokaler til, når FOOD arrangerer Michelin Star Revelation Viewing Event i anledning af, at Michelin for første gang nogensinde for den nordiske guide, uddeler sine stjerner uden for en hovedstad. Eventen kommer til at foregå samtidig med, at topkokke fra de nordiske lande bider negle på den anden side af gaden i Musikhuset i Aarhus, hvor den officielle uddeling af de eftertragtede stjerner finder sted.

Hensigten med eventen er at udnytte Michelins stjerneglans til at sætte maksimalt spot på den markante gastronomiske udvikling, Aarhus og Østjylland har gennemgået de senere år, hvor Region Midtjylland og Aarhus også i 2017 fik den blivende titel som Europæisk Gastronomiregion.

Eventen sker i fællesskab med den fødevarebranche, som er en del af gastronomiens verden.

Arrangementet skal også bruges til at demonstrere, hvordan gastronomien og topkokkene har betydning for den mad, som danskerne handler ind og laver i egne køkkener. Topkokkenes vildskab og kreativitet inspirerer landmænd til at dyrke nye spændende sorter, og gastronomien sætter

gang i nye trends, som bliver til nye produktidéer. Pludselig laver vi andre også dessert med havtorn og pynter den med spiselige blomster,” siger Anna Lund, direktør hos FOOD Aarhus, der står bag arrangementet.

Når vi laver Food Festival i Aarhus i september er der udsolgt til workshops, hvor folk lærer at fermentere, bage brød med deres egen surdej eller sylte deres egne grøntsager. Gamle teknikker som Michelinkokkene har gjort populære igen. Det er for mig det bedste eksempel på, at dét, der sker i Michelinkøkkenerne i dag, ændrer vores madkultur i morgen,” siger Anna Lund.

Rådhussalen bliver derfor fyldt med eksempler på fødevarevirksomheder, der arbejder tæt sammen med topkokkene.

  • På Vineriet Cold Hand Winery er rendyrket æblepassion blevet til et sandt frugtvinseventyr. Bag vineriet står frugtnørderne Jens og Flemming, der går langt i deres søgen efter de bedste sorter til frugtvin i verdensklasse. Udover gamle danske sorter, dyrker de sågar russiske og franske æbler, og de er ikke blege for at eksperimentere med kirsebær, stikkelsbær eller gran i deres vine.

  • Troldgaarden er Danmarks største producent af sortbroget dansk landrace gris. Biodiversitet og en holistisk tilgang til landbrug er i højsædet på Troldgaarden, der også har lam og kvæg. Landmand Philip Dam Hansen er desuden en passioneret pølse- og charcuterimager, så mon ikke han har smagsprøver med.

  • Nordisk Tang er skabt ud fra en kærlighed til hjemmelavede produkter med råvarer fra havets spisekammer. Bag firmaet står iværksætterfamilien Ottesen og far Bjarne Ottesen, som beskriver sig selv som en tang-tekniker med en drøm om at gøre den grønne havplante til højværdifødevare. Tang spiller i dag en stor rolle i de danske Michelinkøkkener.

  • Madens Hus på Det Grønne Museum i Auning giver liv til madens historie gennem spiselige oplevelser, der er dyrket i museets egen have. Mød museumsinspektørBettina Buhl, der fortæller om gastronomiens historie.

  • Guldrummet vil være at finde sammen med Hans Erik og Kirsten Jørgensen, opdrætter økogris på deres frilandslandbrug Risbjerg på Fyn. I dagens anledning bliver kødet taget under kærlig behandling af kokke fra Michelinrestauranten MeMu i Vejle. Guldrummets kød er udviklet i tæt samarbejde med Michelinkokke og bliver i dag serveret på nogle af landets bedste restauranter.

  • Arla Unika kommer med deres oste, som er skabt i tæt samarbejde med de bedste restauranter herhjemme, og som man i dag kan købe i udvalgte butikker landet over.

  • Moccamaster har inviteret de aarhusianske kaffehelte fra La Cabra til at vise, hvordan man brygger den perfekte kaffe.

  • Aarhus-lokale Bent Brandt viser, hvor stor betydning opdækningen og service har for restaurantoplevelsen. De sørger nemlig for at dække op, så kokkene og tjenerne for en gang skyld blot kan læne sig tilbage i stolen og nyde, at det er dem, der bliver serviceret.

  • Med begrebet social dining i højsædet sætter Lidl fokus på det at opleve, smage og dufte sammen. Lidl tager gæsterne med på en spændende rejse, hvor de dykker ned i udvalgte kvalitetsprodukter fra Lidl.

Desuden har undervisere og elever fra Aarhus Tech sammensat en menu, der tager afsæt i nogle af de trends, som Michelinrestauranterne har sat. Michelinrestauranterne Substans, Domestic og Gastromé har bidraget med både syltede, tørrede og fermenterede skatte fra spisekamrene. Den særlige menu afspejler nogle af de madvarer og strømninger, som Michelinrestauranternes kompromisløse tilgang til råvarer har banet vej for. Eleverne får lov til at prøve kræfter med at servere mad inspireret af Michelinkøkkener for aftenens gæster.

Køkkenchef og medindehaver af Michelinrestauranten Gastromé, Søren Jakobsen, er glad for, at glansen fra stjernestøvet både bruges til at sætte fokus på den gastronomiske udvikling i bredere forstand og til at favne andre end topkokkene selv. Søren Jakobsen er taknemmelig for, at hans personale kan være en del af festen lige ved siden af Musikhuset, mens han går over og afventer Michelin-dommen.

“Det er jo alle i en restaurant, der gør det muligt med sådan en hæder, som en Michelinstjerne er. Så derfor synes jeg, at det er en virkelig god ide, at opmærksomheden også rettes på de fødevareproducenter, leverandører, opvaskere, tjenere og kokke, der er forudsætningen for, at vi har kunnet drive den gastronomiske udvikling så vidt. Jeg glæder mig og krydser fingre for, at der bliver noget at fejre,” siger Søren Jakobsen.

Nordic Gastronomy Celebration

Det er ikke kun i Musikhuset og på Aarhus Rådhus, at stjernerne drysser den 18. februar. Under overskriften Nordic Gastronomy Celebration kan borgerne i relation til Michelinuddelingen, opleve en række events, hvor gastronomien er i centrum. Udfordr dine smagsløg med en multi- sensorisk middag eller tag med på workshoppen ’At spise med alle sanser’, hvor professor Qian Janice Wang fra Aarhus Universitet tester teori i praksis. Begge arrangementer foregår på ARoS

Aarhus Kunstmuseum. Find billetter og læs mere her:

https://www.visitaarhus.dk/aarhus/michelin-aarhus

 

Praktisk Information

  • Lokation: Aarhus Rådhus, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus

  • Åbningstid kl. 17.30 - 20.45

  •     Spørgsmål vedr. billetter kan rettes til Simone Søgaard Madsen på sim@thefoodproject.dk, mens PR-relaterede spørgsmål kan rettes til Anna Lund på anna@thefoodproject.dk

Om Michelinuddelingen i Aarhus

  • Michelin lancerer mandag den 18. februar 2019 den nordiske Michelin Guide 2019. Den officielle uddeling finder sted i Musikhuset, Aarhus.

  • Michelin Guide Nordic Countries 2019 hedder den guide, der bliver offentliggjort den 18. februar, og den dækker følgende 5 lande: Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island.

  • Musikhuset vil huse ca. 450 gæster fra disse lande. Gæsterne er de involverede topkokke og michelin-restauranter i Guiden, som typisk får 2 billetter pr. restaurant. Herudover vil gæsterne være madjournalister og madanmeldere fra de 5 lande.

  • Arrangementet i Musikhuset åbner dørene kl. 18.00 og den officielle ceremoni går i gang lidt senere på aftenen med efterfølgende cocktailreception

  • Aarhus skriver i 2019 historie, når byen som første ikke-hovedstad, i den nordiske guide, er vært ved den nordiske Michelin-uddeling.

Om Food Organisation of Denmark

  •  FOOD er en non-profit organisation, der i 2010 startede som et samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige Danmark. FOOD arbejder for at gøre danskerne og omverdenen opmærksomme på den fantastiske udvikling, der sker på madfronten i Danmark og Norden. Samtidig arbejder FOOD på at skabe vækst og udvikling i både gastro- og fødevarebranchen.

  • FOOD står blandt andet bag madfestivaler som Food Festival i Aarhus og Copenhagen Cooking & Food Festival. FOOD støtter bl.a. også Bocuse D’or (Verdensmesterskabet for kokke), hvor den danske Kok Kenneth Hansen lige har vundet VM. FOOD har fx. samarbejdet med Kenneth Hansen om at hjælpe fødevareproducenter med produktudvikling, hvilket eventet på Aarhus Rådhus netop også sætter fokus på.

For yderligere information, fotos etc.:

Anna Lund

Direktør FOOD-Aarhus og Food Festival

31339354

anna@thefoodproject.dk

29 november 2018, Visit Aarhus' pressemeddelelse 

Michelin-­stjerner præsenteres i Aarhus

For første gang sker uddelingen af Nordens prestigefulde Michelin-stjerner uden for en hovedstad, når Aarhus til februar er vært ved ’Guide Nordic Countries 2019’.

Til februar samles stjernekokke og pressefolk fra hele Norden i Aarhus, når verdens mest anerkendte gastro-guide drysser stjerner over nordiske restauranter af Michelin-kaliber. Det bliver første gang nogensinde, at ’Guide Nordic Countries’ finder sted uden for en hovedstad.

”Vi ser frem til at fejre de nordiske restauranter i Aarhus næste år. De senere år har byen udviklet sig stærkt, og er i dag et økonomisk, kulturelt og kulinarisk kraftcenter i Danmark. Som en stor studie- og havneby favner Aarhus nye idéer og tradition. Det gennemsyrer også den gastronomiske scene. Her er toprestauranterne innovative, men ligger tit side om side med mere enkle steder, der stadig deler begejstringen for de fine råvarer, Danmark tilbyder. Det er dette miks mellem traditionel mad, som det berømte smørrebrød, det nynordiske køkken og inspirationen fra hele verden, som alverdens madelskere rejser til Aarhus for at opleve,” siger Gwendal Poullennec, international direktør for Michelin Guiden.

Den gastronomiske stjerneoverrækkelse finder sted den 18. februar i Musikhuset Aarhus foran 500 gæster. Værtskabet er hentet hjem af VisitAarhus i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Business Region Aarhus og Food Organisation of Denmark.

”Vi er meget stolte over, at Michelin har valgt at lancere den nordiske Michelin-guide i Aarhus. Det er en international anerkendelse af den markante gastronomiske udvikling, Aarhus og Østjylland har gennemgået over de senere år drevet af topkokke og lokale fødevareproducenter. Samtidig er det med til at markedsføre Danmark og Østjylland som en moderne og attraktiv gastronomisk turist-destination,” siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

Den smagfulde event er samtidig med til at cementere Region Midtjyllands position som Europæisk Gastronomiregion.

”Sidste år fik Region Midtjylland og Aarhus sammen med resten af den midtjyske region den blivende titel: Europæisk Gastronomiregion. Et signal om, at der i vores del af landet er dygtige fødevareproducenter og masser af fødevareinnovation. I mere end et årti har vi i Region Midtjylland investeret i vækst og innovation i fødevareerhvervet. Hele regionen, og ikke mindst Aarhus-området, har været i en rivende udvikling, og vi er Danmarks fødevareregion. At få Michelin-eventen til Aarhus understreger den positive udvikling,” siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Ifølge VisitDenmark fremhæver 43% af de udenlandske turister gode spisesteder som en af årsagerne til at vælge Danmark som rejsemål, og omtrent hver tiende turist har finere gastronomi som primær motivation for valg af feriemål.

Værtskabet for ’Guide Nordic Countries 2019’ er derfor også en del af indsatsen for at finde nye fyrtårne for den internationale opmærksomhed og fortsatte fremgang i turismen efter rekordåret 2017, hvor Aarhus og Region Midtjylland var Europæisk Kulturhovedstad.

”Stjernerne er i høj grad med til at lyse Aarhus op på verdenskortet, og det har haft en klar betydning for turismen, at Aarhus siden 2015 har budt på restauranter i Michelin-ligaen. Derfor er det også vigtigt, at vi fortsat har fokus på at udvikle byen og regionen som gastronomisk must-see-destination. Værtskabet ved ’Guide Nordic Countries’ er et stjerneeksempel,” siger direktør i VisitAarhus, Peer H. Kristensen.  

Aarhus var i 2015 den første danske by uden for hovedstaden til at modtage en Michelin-stjerne. Samme år noterede byen en turismevækst på 17 procent. I dag huser byen fire Michelin-stjernede restauranter.

For yderligere information

Pressekontakt hos Michelin Nordic: 
Lotta Wrangle, Mobil: +46 72 250 07 40, e-mail: lotta.wrangle@michelin.com

Eller kontakt: kongreschef i VisitAarhus, Allan Tambo Christiansen på mail at@visitaarhus.com

22. juni 2016

Over 100 madevents er klar når Aarhus bliver Europæisk Gastronomiregion

 Sammen med Region Midtjylland er Aarhus blevet udpeget som Europæisk Gastronomiregion i 2017. Interessen blandt byens mange madaktører er enorm, og allerede nu er der over 100 events i støbeskeen.

Aarhus oplever lige nu en historisk gastronomisk opblomstring med tre michelinrestauranter, en hær af passionerede fødevareproducenter i oplandet og en underskov af madglade iværksættere, der konstant udvikler byens madscene.

Interessen for at blive en del af programmet, når Aarhus bliver Europæisk Gastronomiregion 2017, er derfor stor. Blandt andet hos De Rullende Strandkokke, der, i samarbejde med Naturhistorisk Museum og Smag på Aarhus, vil arrangere spiselige naturoplevelser i vandkanten.  

“Det er fantastisk, at der kommer endnu større fokus på maden i vores region. Det giver os mulighed for at tage folk med ud i naturen og vise dem, hvor stort et spisekammer vores allesammens natur egentlig er,” siger Lars Brøndum, biolog og forskningsassistent ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Se det foreløbige program: www.danishfoodregion.eu

Den store interesse blandt de aarhusianske madaktører kommer efter at byen har høstet stor gastronomisk hæder de seneste år. Først med tildelingen af michelinstjerner til tre af byens restauranter og senere med stor ros for byens gastronomiske niveau i artikler publiceret i blandt andet New York Times og Lonely Planet. Noget som en af Aarhus’ gastronomiske konger har lagt mærke til.

“Gastronomien i Aarhus udvikler sig enormt i disse år. Jeg oplever flere og flere nye restauranter, der har modet til at tage deres mad op på et helt nyt kulinarisk niveau. Og for mig er det mega interessant. Det viser, at fremtiden ser lys ud for Aarhus på madfronten, og det vil givetvis tiltrække endnu flere madskribenter, foodies og andre gastronomiske sjæle fra hele verden,” siger Wassim Hallal, ejer af Restaurant Frederikshøj og ambassadør for Aarhus og Region Midtjylland som Europæisk Gastronomiregion 2017.

Det er Food Organisation of Denmark, som, i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, planlægger programmet for Aarhus som Europæisk Gastronomiregion 2017. Direktør hos Food Organisation of Denmark, Pelle Øby-Andersen, ser store perspektiver i det nu offentliggjorte program. Samtidig vurderer han, at titlen kan åbne mange døre for madiværksættere i Aarhus og Region Midtjylland.

“Det åbner nogle vigtige døre for alle, der arbejder med mad i Region Midtjylland. Ikke kun til Europa, men til hele verden. Derudover vil titlen forhåbentlig få madbranchen i Region Midtjylland til at stå endnu tættere sammen om at udvikle maden i regionen,” siger Pelle Øby-Andersen.

 

Prins Henrik vil fejre gastronomien

Med titlen som Europæisk Gastronomiregion i hus venter der aarhusianerne et 2017 spækket med gastronomiske events i byen og rundt i hele Region Midtjylland. Her vil du kunne være med til den største fællesmiddag nogensinde afholdt i Danmark, østerssafarier og eller smage nogle af Danmarks bedste kokkes bud på den perfekte hotdog. Alt sammen for at fejre regionens ekstraordinære fødevarer.

En af dem, der vil deltage i fejringen, er HKH Prins Henrik. Han er protektor for Region Midtjyllands titel som Europæisk Gastronomiregion 2017.

“Jeg håber, at prisen vil være med til at øge folks bevidsthed og kendskab til lokalområdets producenter af fødevarer. Derudover håber jeg, at de kulinariske traditioner bliver fejret i stor stil og at de yngre generationer, derved bliver stimuleret til at blive mere interesserede i mad,” siger HKH Prins Henrik.

 

 

29. september 2015

Titlen som Europæisk Region for Gastronomi overrakt til Aarhus og Midtjylland

Den ærefulde titel som Europæisk Region for Gastronomi 2017 blev i dag officielt overrakt til Aarhus og Region Midtjylland. Det skete ved en ceremoni i forbindelse med en EU-konference om fødevareturisme på verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, Italien.

”Der er stor grund til at sige til lykke til Aarhus og regionen med denne anerkendelse. Danmark har en stærk tradition for kvalitetsfødevarer og gastronomi og i programmet for Europæisk Kulturhovedstad bliver gastronomi et stort tema,” siger Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, der modtog titlen sammen med direktør Pelle Øby Andersen, Food Organisation of Denmark, og afdelingschef Erik Sejersen, Region Midtjylland.

Udnævnelsen til Europæisk Region for Gastronomi 2017 er sket på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad” fra en bred vifte af samarbejdspartnere: Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.

Derudover har Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen sagt ja til at blive protektor for gastronomi-året, og Michelin-kokken Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj vil være ambassadør for de mange initiativer på gastronomi-området i 2017.

Titlen som Europæisk Region for Gastronomi 2017 tildeles af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien.

28. september 2015

H. K. H. Prinsgemalen bliver protektor for Europæisk Region for Gastronomi i 2017

Når Aarhus og Region Midtjylland i morgen officielt får tildelt titlen som Europæisk Region for Gastronomi 2017 på en EU-konference i Milano i Italien, sker det med både kongelig opbakning og støtte fra Michelin-kokken Wassim Hallal.

Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen har sagt ja til at blive protektor for gastronomi-året, der er en europæisk anerkendelse af det stærke fokus på fødevareinnovation og god mad i Region Midtjylland og i Danmark generelt.

”Jeg er glad for at være protektor for et initiativ, der vil fremme nordisk gastronomi i en international sammenhæng, sikre øget opmærksomhed på lokale producenter og stimulere interessen for mad blandt nye generationer,” udtaler Prinsgemalen.

Wassim Hallal, kok og ejer af Frederikshøj Kro i Aarhus, har endvidere takket ja til at varetage rollen som ambassadør for Europæisk Region for Gastronomi i 2017.

”Vores regionale gastronomi er kendetegnet ved, at man så vidt muligt bruger lokale råvarer. Vi har fantastiske hummere og krabber i bugten, spændende urter i skoven og sublime grøntsager på lokale gårde. Det er enestående, at vi har så mange muligheder for at hente friske råvarer af super kvalitet i regionens egen køkkenhave,” siger Wassim Hallal, der håber at trække endnu flere madentusiaster fra hele verden til Midtjylland.

Udnævnelsen til Europæisk Region for Gastronomi 2017 er sket på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad” fra en bred vifte af samarbejdspartnere: Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.

”I Danmark er maden en del af en stærk tradition, og i programmet for Europæisk Kulturhovedstad bliver gastronomi et stort tema. Fødevarer spiller en væsentlig rolle, når det handler om at forbinde byen med landsbyen og vores land med resten af verden. Vi ser frem til det perspektivrige samarbejde om Europæisk Region for Gastronomi,” siger Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Den ærefulde titel tildeles i morgen 29. september af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme i forbindelse med en EU-konference om fødevareturisme på verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, Italien, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien. De første regioner, der er blevet udpeget til Europæisk Region for Gastronomi er Catalonien i Spanien og Minho i Portugal, som bærer titlen i 2016.