Ringkøbing-Skjern kommune

Den vestjyske natur og nedarvede fødevaretraditioner har i århundreder været grundlaget for en mangfoldighed af råvarer i verdensklasse og en særlig madkultur i Vestjylland. Her er gårde med marker og dyr. Nærhed til fjordene og havet, hvor fiskerne lander fisk i vestkystens driftige havne. Og den rige natur, hvor både husdyr og vilde dyr græsser og får en særlig smag af Vestjylland.

Tilsammen skaber det et enestående spisekammer med en lang række lokale fødevarer, som vestjyderne gennem generationer har udviklet med respekt for traditioner og håndværk samt ikke mindst den ægte og naturlige renhed, som er mulig, når det hele er tilgængeligt lige uden for køkkendøren.

Det er i Vestjylland, at mejerierne kan lave ost, der er lagret i den saltholdige luft fra Vesterhavet. Og det er her, at den smagfulde, europæiske østers har overlevet i Limfjorden. Det er også i Vestjylland, at kornkernerne gror sig store i et stabilt klima med rent vand, der blandt andet er grundlag for en af verdens bedste whiskyer. Kvæg og får plejer naturen til gavn for sjældne dyr og planter – og kvitterer oven i købet med magert kød, der smager af landskabets mangfoldighed. Og skal det være rigtigt vildt, har vestjyderne masser af krondyr i de store plantager.

Vestkysten er også kendt for frisk fisk. Både fra Nordsøens dybder og de bæredygtige opdræt, hvor der produceres ørreder og laks. 

 

Anbefalinger fra Stauning Whisky

Nymindegab Kro 

Vi vil anbefale Nymindegab Kro som er smuk placeret i bunden af Ringkøbing Fjord og 500 meter fra Vesterhavet. Stedet er specielt fordi de ikke laver en speciel type mad. De laver bare mad, som de selv godt kan lide.

Når man besøger Nymindegab Kro skal man smage deres Nymindegab laks og deres lakrids dessert. Det er muligvis de to retter, de er allermest kendt for.

Restaurant Stuen th.

Vi vil også anbefale Restaurant Stuen th. som er en del af Hotel Skjern beliggende med overdækket terrasse og udsigt mod banktorvet. Med afsæt i den vestjyske natur og i de lokale råvarer inspirerer de til gode madoplevelser lavet fra bunden. Derfor arbejder de tæt sammen med lokale producenter og leverandører af kvalitetsråvarer.

Stemningen er uformel og de leverer en gæstfri og nærværende service, og er medskaber af gastronomiske tiltag og events både på hotellet/i restauranten og i samarbejde med andre lokale leverandører. Stuen th. skifter a la carte kort hver 6 uge. Hver gang sammensættes en tasting menu fra 3-5 retter. Her smager du det som restauranten især ønsker fokus på og som er i sæson. Der foreslås altid en passende vinmenu med rod i det spændende vinkort hvor der er fokus på økologisk og bæredygtig dyrkning af vin. De har deres egne faste klassikere på menukortet som Stjerneskud, pandestegte fjordskrubber samt lokal tapas med specialiteter fra hede til hav. Disse vil du altid finde på frokostmenuen. Først vil jeg anbefale deres lokale tapas med specialiteter fra hede til hav. Det skinner også her igennem at restauranten har en forkærlighed for frisk fisk. Du kan få din tapas både som forret og hovedret både frokost og aften. Du vælger selv om du ønsker 5, 7 eller 10 stk.

Dernæst er det naturligvis altid oplagt at smage sig igennem deres tastingmenu med tilhørende vine. Du finder tastingmenuen på aftenkortet efter kl. 17.00.

-

Restaurant Stauning Havn

Vil vil også anbefale Restaurant Stauning Havn. På restauranten spiser man 10 m fra vandkanten, og havnen har stadig den gamle idyllisk atmosfære som et gammelt fiskerleje. Restaurant Stauning Havn har de sidste 10 år arbejdet med lokale råvare længe før det blev moderne. Stedet er stadig helt i front når det gælder "ægte lokale råvare" i en radius af max 5 km fra restauranten. 
Når du besøger Restaurant Stauning Havn skal du smage deres pandestegte skrubbefilet som hentes lige uden for døren, vores Stauning Whisky skinke, som kommer fra vores skovsvin lige uden for døren og vores Stauning Whisky is.

-

Restaurant Sandgaarden

Restaurant Sandgaarden kan anbefales at besøge, hvis man ønsker noget ud over det sædvanlige. Franskinspireret gastronomi lige midt i Søndervig, et stenkast fra de unikke klitter og Vesterhavet.

Der er nærværende tjenere med øje på gæstens behov under hele besøget. Prima guide på menu og vin forud for middagen, så man føler sig særdeles velkommen. Restauranten er enkel og smagfuld indrettet. Middagen eller frokosten nydes ved borde og stole af den kendte danske møbeldesigner Finn Juhl’s smukke design, med fantastisk siddekomfort.

Restaurantens menukort er inspireret af fransk gastronomi, som tager afsæt i det ærlige, enkle og klassiske køkken, med fokus på smagsoplevelsen. Personalet og værten er top professionelle, altid smilende og hjælpsomme. En særdeles velassorteret og stemningsfyldt vinkælder med plads til spisning, og hvor indehaverens store kendskab og passion for de ædle dråber kan mærkes, smages og nydes. Bliver man fristet for de gode vine, kan de selvfølgelig købes med hjem.

Sandgaarden D’luxe med tilhørende vine kan virkelig anbefales - ærlig mad, friske og vellavede råvarer, og visuelt smukt præsenteret. Kvalitet på højt niveau. Restauranten har også et særdeles fint og velsmagende udvalg af fiskeretter på både frokostkortet og som a’la carte. Menukortet til børnene er der også kræset for – og selvfølgelig tilberedt fra bunden af de bedste råvarer.

-

Kommandobroen By Grantland

Siden 2016 har Kommandobroen By Grantland budt velkommen til gastronomiske oplevelser helt ude ved Vesterhavet, og de har, med sine omhyggelige valg af råvarer i en sammensætning af inspirerende retter samt sin gennemført stil, formået at skabe en unik restaurant som altid er et besøg værd. Fra man træder ind i restauranten, mødes man af det altid smilende og ydmyge personale – og ud fra køkkenet kommer den ene madoplevelse efter den anden.
De flotte lokaler er bygget med skrå vinduer, som giver udseendet fra en kommandobro; hvorfra navnet stammer, og med sin helt fantastiske beliggenhed, og udsigt over havnen i Hvide Sande, er udsigten en oplevelse i sig selv oppe fra Kommandobroen.

Når man besøger restauranten, skal man tage menuen – det er kun et spørgsmål om hvor mange retter man har lyst til. Alle fortjener oplevelsen af  Kommandobroens menu.